Artikel 1 – Definities
In deze voorwaarden wordt verstaan onder:
- Aanvullende overeenkomst: een overeenkomst waarbij de consument producten, digitale inhoud en/of diensten verwerft in verband met een overeenkomst op afstand en deze zaken, digitale inhoud en/of diensten door de ondernemer worden geleverd of door een derde partij op basis van een afspraak tussen die derde en de ondernemer;
- Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht;
- de consument: de natuurlijke persoon die niet handelt voor doeleinden die verband houden met zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit;
- Dag: kalenderdag;
- Digitale inhoud: gegevens die in digitale vorm geproduceerd en geleverd worden;
- Duurovereenkomst: een overeenkomst die strekt tot de regelmatige levering van zaken, diensten en/of digitale inhoud gedurende een bepaalde periode;
- Duurzame gegevensdrager: elk hulpmiddel – waaronder ook begrepen e-mail – dat de consument of ondernemer in staat stelt om informatie die aan hem persoonlijk is gericht, op te slaan op een manier die toekomstige raadpleging of gebruik gedurende een periode die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie is bestemd, en die ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt;
- Herroepingsrecht: de mogelijkheid van de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand;
- Ondernemer: de natuurlijke of rechtspersoon die producten, (toegang tot) digitale inhoud en/of diensten (op afstand) aan de consumenten aanbiedt;
- overeenkomst op afstand: een overeenkomst die tussen de ondernemer en de consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten, digitale inhoud en/of diensten, waarbij tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend of mede gebruik gemaakt wordt van één of meer technieken voor communicatie op afstand;
- Modelformulier voor herroeping: het in Bijlage I van deze voorwaarden opgenomen Europese modelformulier voor herroeping. Bijlage I hoeft niet ter beschikking te worden gesteld als de consument ter zake van zijn bestelling geen herroepingsrecht heeft;
- Techniek voor communicatie op afstand: middel dat kan worden gebruikt voor het sluiten van een overeenkomst, zonder de consument en ondernemer gelijktijdig in dezelfde ruimte hoeven te zijn samengekomen.
Artikel 2 – Identiteit van de ondernemer
LEIWA, gevestigd aan de Fannius Scholtenstraat 103-2 (1051 EW) te Amsterdam, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 83052003, geregistreerd bij de Belastingdienst met btw-nummer NL003770447B45. De website van LEIWA is https://www.LEIWA.nl/.
Artikel 3 – Toepasselijkheid
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de ondernemer en op elke tot stand gekomen overeenkomst op afstand tussen ondernemer en de consument.
- Voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, wordt de tekst van deze algemene voorwaarden aan de consument beschikbaar gesteld. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal de ondernemer voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, aangeven op welke wijze de algemene voorwaarden bij de ondernemer zijn in te zien en dat zij op verzoek van de consument zo spoedig mogelijk kosteloos worden toegezonden.
- Indien de overeenkomst op afstand elektronisch wordt gesloten, kan in afwijking van het vorige lid en voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, de tekst van deze algemene voorwaarden langs elektronische weg aan de consument ter beschikking worden gesteld op zodanige wijze dat deze door de consument op een eenvoudige manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven waar van de algemene voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen en dat zij op verzoek van de consument langs elektronische weg of op andere wijze kosteloos zullen worden toegezonden.
- Voor het geval dat naast deze algemene voorwaarden tevens specifieke product- of dienstenvoorwaarden van toepassing zijn, is het tweede en derde lid van overeenkomstige toepassing en kan de consument zich in geval van tegenstrijdige voorwaarden steeds beroepen op de toepasselijke bepaling die voor hem het meest gunstig is.
Artikel 4 – Het aanbod
- Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dit nadrukkelijk in het aanbod vermeld.
- Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten, digitale inhoud en/of diensten. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de consument mogelijk te maken. Als de ondernemer gebruik maakt van afbeeldingen, zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten, diensten en/of digitale inhoud. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de ondernemer niet.
- Elk aanbod bevat zodanige informatie, dat voor de consument duidelijk is wat de rechten en verplichtingen zijn, die aan de aanvaarding van het aanbod zijn verbonden.
Artikel 5 – De overeenkomst
- De overeenkomst komt, onder voorbehoud van het bepaalde in lid 4, tot stand op het moment van aanvaarding door de consument van het aanbod en het voldoen aan de daarbij gestelde voorwaarden.
- Indien de consument het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, bevestigt de ondernemer onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod. Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet door de ondernemer is bevestigd, kan de consument de overeenkomst ontbinden.
- Indien de overeenkomst elektronisch tot stand komt, treft de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de elektronische overdracht van data en zorgt hij voor een veilige web-omgeving. Indien de consument elektronisch kan betalen, zal de ondernemer daartoe passende veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
- De ondernemer kan zich binnen wettelijke kaders – op de hoogte stellen of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, alsmede van al die feiten en factoren die van belang zijn voor een verantwoord aangaan van de overeenkomst op afstand. Indien de ondernemer op grond van dit onderzoek goede gronden heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, is hij gerechtigd gemotiveerd een bestelling of aanvraag te weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden te verbinden.
- De ondernemer zal uiterlijk bij levering van het product, de dienst of digitale inhoud aan de consument de volgende informatie, schriftelijk of op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager, meesturen:
- het bezoekadres van de vestiging van de ondernemer waar de consument met klachten terecht kan;
- de voorwaarden waaronder en de wijze waarop de consument van het herroepingsrecht gebruik kan maken, dan wel een duidelijke melding inzake het uitgesloten zijn van het herroepingsrecht;
- de informatie over garanties en bestaande service na aankoop;
- de prijs met inbegrip van alle belastingen van het product, dienst of digitale inhoud; voor zover van toepassing de kosten van aflevering; en de wijze van betaling, aflevering of uitvoering van de overeenkomst op afstand;
- de vereisten voor opzegging van de overeenkomst indien de overeenkomst een duur heeft van meer dan één jaar of van onbepaalde duur is;
- indien de consument een herroepingsrecht heeft, het modelformulier voor herroeping.
- In geval van een duurtransactie is de bepaling in het vorige lid slechts van toepassing op de eerste levering.
Artikel 6 – Herroepingsrecht
Bij diensten en digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd:
- De consument kan een dienstenovereenkomst en een overeenkomst voor levering van digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd gedurende minimaal 14 dagen zonder opgave van redenen ontbinden. De ondernemer mag de consument vragen naar de reden van herroeping, maar deze niet tot opgave van zijn reden(en) verplichten.
- De in lid 3 genoemde bedenktijd gaat in op de dag die volgt op het sluiten van de overeenkomst.
Verlengde bedenktijd voor producten, diensten en digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd bij niet informeren over herroepingsrecht: - Indien de ondernemer de consument de wettelijk verplichte informatie over het herroepingsrecht loopt de bedenktijd af twaalf maanden na het einde van de oorspronkelijke, overeenkomstig de vorige leden van dit artikel vastgestelde bedenktijd.
- Indien de ondernemer de in het voorgaande lid bedoelde informatie aan de consument heeft verstrekt binnen twaalf maanden na de ingangsdatum van de oorspronkelijke bedenktijd, verstrijkt de bedenktijd 14 dagen na de dag waarop de consument die informatie heeft ontvangen.
Artikel 7 – Uitoefening van het herroepingsrecht door de consument
- Als de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, meldt hij dit binnen de bedenktermijn door middel van een email naar hello@leiwa.nl of op andere ondubbelzinnige wijze aan de ondernemer.
- De consument draagt geen kosten voor de volledige of gedeeltelijke levering van niet op een materiële drager geleverde digitale inhoud, indien:
- hij voorafgaand aan de levering ervan niet uitdrukkelijk heeft ingestemd met het beginnen van de nakoming van de overeenkomst voor het einde van de bedenktijd;
- hij niet heeft erkend zijn herroepingsrecht te verliezen bij het verlenen van zijn toestemming; of
- de ondernemer heeft nagelaten deze verklaring van de consument te bevestigen.
- Als de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, worden alle aanvullende overeenkomsten van rechtswege ontbonden.
Artikel 8 – Verplichtingen van de ondernemer bij herroeping
- Als de ondernemer de melding van herroeping door de consument op elektronische wijze mogelijk maakt, stuurt hij na ontvangst van deze melding onverwijld een ontvangstbevestiging.
- De ondernemer vergoedt de betalingen van de consument behalve de reeds gebruikte diensten door consument
- De ondernemer gebruikt voor terugbetaling hetzelfde betaalmiddel dat de consument heeft gebruikt, tenzij de consument instemt met een andere methode. De terugbetaling is kosteloos voor de consument.
Artikel 9 – Uitsluiting herroepingsrecht
De ondernemer kan de navolgende producten en diensten uitsluiten van het herroepingsrecht, maar alleen als de ondernemer dit duidelijk bij het aanbod, althans tijdig voor het sluiten van de overeenkomst, heeft vermeld:
- Dienstenovereenkomsten, na volledige uitvoering van de dienst, maar alleen als:
- de uitvoering is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument; en
- de consument heeft verklaard dat hij zijn herroepingsrecht verliest zodra de ondernemer de overeenkomst volledig heeft uitgevoerd;
- Volgens specificaties van de consument vervaardigde producten, die niet geprefabriceerd zijn en die worden vervaardigd op basis van een individuele keuze of beslissing van de consument, of die duidelijk voor een specifieke persoon bestemd zijn;
- De levering van digitale inhoud anders dan op een materiële drager, maar alleen als:
- de uitvoering is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument; en
- de consument heeft verklaard dat hij hiermee zijn herroepingsrecht verliest.
Artikel 10 – De prijs
- Gedurende de in het aanbod vermelde geldigheidsduur worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, behoudens prijswijzigingen als gevolg van veranderingen in btw-tarieven.
- Prijsverhogingen binnen 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst zijn alleen toegestaan indien zij het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen.
- Prijsverhogingen vanaf 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst zijn alleen toegestaan indien de ondernemer dit bedongen heeft en:
- deze het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen; of
- de consument de bevoegdheid heeft de overeenkomst op te zeggen met ingang van de dag waarop de prijsverhoging ingaat.
- De in het aanbod van producten of diensten genoemde prijzen zijn exclusief btw en eventuele andere heffingen van overheidswege en eventuele door LEIWA te maken kosten bij de uitvoering van de overeenkomst.
- LEIWA heeft het recht zijn prijzen aan te passen en de consument hierover vooraf informeren. De consument heeft het recht de overeenkomst schriftelijk te ontbinden indien hij niet akkoord is met de prijswijzigingen. In zulks geval worden de reeds verrichte diensten tot het moment van ontvangst van ontbinding aan de consument in rekening gebracht tegen het oude (uur)tarief conform artikel 12 lid 6.
- LEIWA heeft het recht een voorschot te vorderen voor de uit te voeren overeenkomst of te verrichten Diensten. Zolang het voorschot niet is voldaan door de consument behoudt LEIWA het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten.
Artikel 11 Facturatie & betalingen
- LEIWA factureert de consument digitaal en hanteert een betalingstermijn van veertien kalenderdagen gerekend vanaf de factuurdatum.
- Indien de consument een voorschot heeft betaald dan wordt dit voorschot in mindering gebracht op de factuur.
- Indien de consument de factuur niet tijdig voldoet zal LEIWA hem een ingebrekestelling sturen met een termijn waarbinnen de consument alsnog zijn betalingsverplichtingen moet nakomen. Wanneer de consument ook niet binnen die termijn de factuur voldoet is hij in verzuim. In dat geval heeft LEIWA het recht de op dat moment geldende wettelijke rente in rekening te brengen over het volledige bedrag van de factuur inclusief btw. De rente wordt berekend vanaf de dag volgend op die waarop het verzuim intrad tot en met de dag waarop de factuur volledig is voldaan.
- Indien LEIWA genoodzaakt is om kosten te maken voor de (buitengerechtelijke) incassering van zijn factuur, dan komen deze kosten volledig voor rekening van de consument. De (buitengerechtelijke) incassokosten worden vastgesteld op minimaal 15% van de totale factuur inclusief btw.
- Elders in deze algemene voorwaarden is vastgesteld dat wanneer de overeenkomst wordt ontbonden LEIWA de reeds verrichte Diensten in rekening zal brengen. In zulks geval gelden de voorschriften uit dit artikellid. Wanneer LEIWA werkt op basis van een uurtarief zullen de reeds gewerkte uren tot het moment van ontbinding aan de consument in rekening gebracht.
Wanneer LEIWA werkt op basis van een vaste prijs dan bepaalt LEIWA welk percentage van de totale overeenkomst reeds is uitgevoerd en dat percentage van de overeengekomen prijs voor de overeenkomst wordt in rekening gebracht. De eventueel door LEIWA aantoonbaar reeds gemaakte kosten worden volledig aan de consument in rekening gebracht.
Artikel 14 Garanties
- LEIWA zal zich inspannen om ononderbroken beschikbaarheid van het Resultaat te realiseren, maar biedt hierover geen garanties tenzij LEIWA met de consument Schriftelijk andere afspraken heeft gemaakt.
- LEIWA staat er niet voor in dat het Resultaat goed werkt in samenhang met alle soorten of nieuwe versies van web- en internetbrowsers, besturingssystemen of applicatiesystemen, en eventuele andere programmatuur of apparatuur.
- LEIWA geeft geen garantie op producten of diensten van derden, ongeacht of deze via LEIWA zijn geleverd.
Artikel 15 Opschorting en ontbinding
- Indien de consument niet of niet geheel diens verplichtingen jegens LEIWA nakomt heeft LEIWA het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten of de overeenkomst te ontbinden.
- Indien er sprake is van een duurovereenkomst kan de duurovereenkomst door de consument enkel schriftelijk worden opgezegd met een opzegtermijn van 1 maand, waarbij de opzegtermijn gaat lopen vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de opzegging plaatsvond. LEIWA kan een duurovereenkomst op elk gewenst moment opzeggen met een opzegtermijn van 14 kalenderdagen. In dat geval gaat de opzegtermijn lopen op het moment dat LEIWA de opzegging schriftelijk aan de consument heeft verzonden.
- Indien LEIWA na het sluiten van de overeenkomst kennisneemt van omstandigheden waaruit blijkt dat de consument diens verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet tijdig zal kunnen nakomen heeft LEIWA het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten of te ontbinden.
- LEIWA heeft het recht de overeenkomst te ontbinden en de reeds verrichte diensten in rekening te brengen conform artikel 12 lid 6 in geval van liquidatie, surseance van betaling of faillissement van de consument of wanneer er sprake is van schuldsanering of enige andere omstandigheid waardoor de consument niet langer over diens vermogen kan beschikken. LEIWA is in dat geval niet schadeplichtig.
- Indien de overeenkomst tussentijds wordt beëindigd zal LEIWA de nog te verrichten werkzaamheden op verzoek van de consument overdragen aan hem, met uitzondering van schetsen en concepten. Wanneer deze overdracht aanvullende kosten voor LEIWA meebrengt, dan worden deze kosten in rekening gebracht aan de consument.
- Als de overeenkomst wordt beëindigd zijn de vorderingen van LEIWA op de consument onmiddellijk opeisbaar.
- Opschorting door LEIWA vrijwaart de consument niet van diens verplichtingen. Het is de consument niet toegestaan diens verplichtingen op te schorten of te verrekenen met vorderingen op LEIWA.
- Indien de uitvoering van de overeenkomst wordt opgeschort of de overeenkomst wordt ontbonden mag de consument het Resultaat enkel gebruiken na voorafgaande, schriftelijke toestemming van LEIWA.
Artikel 16 Aansprakelijkheid
- LEIWA is uitsluitend aansprakelijk indien en voor zover in dit artikel vermeld.
- LEIWA is enkel aansprakelijk wegens een toerekenbare tekortkoming in de uitvoering van de overeenkomst indien de consument hem onverwijld, deugdelijk en schriftelijk in gebreke heeft gesteld, een redelijke termijn heeft gegund om de toerekenbare tekortkoming te zuiveren en LEIWA na het verstrijken van die redelijke termijn nog steeds toerekenbaar tekortkomt.
- Met uitzondering van gevallen van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van LEIWA is de aansprakelijkheid van LEIWA voor schade uit hoofde van de overeenkomst of een door hem gepleegde onrechtmatige daad beperkt tot de overeengekomen prijs in het kader van de overeenkomst.
- LEIWA is niet aansprakelijk voor:
- Het in strijd handelen met enige wet- en regelgeving door de consument;
- Fouten of tekortkomingen in de gegevens, documenten, materialen en/of informatie die de consument aan LEIWA heeft verstrekt of voorgeschreven;
- Misverstanden, fouten of tekortkomingen ten aanzien van de uitvoering van de overeenkomst indien deze hun aanleiding of oorzaken vinden in handelingen van de consument of door hem ingeschakelde derden;
- Schade ontstaan doordat derden zich onbevoegd toegang hebben verschaft tot de gegevens, documenten, materialen en/of informatie van de consument (hacking).
- Aansprakelijkheid van LEIWA voor indirecte schade, waaronder gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen of schade door bedrijfsstagnatie, is uitgesloten.
- Elke aansprakelijkheid van LEIWA vervalt na één jaar vanaf het moment dat de overeenkomst is afgerond of beëindigd.
- LEIWA heeft geen bewaarplicht met betrekking tot de gebruikte gegevens, documenten, materialen en/of informatie na beëindiging van de overeenkomst.
Artikel 17 Overmacht
- Tekortkomingen in de uitvoering van de overeenkomst kunnen niet aan LEIWA worden toegerekend wanneer zij niet te wijten zijn aan zijn schuld, noch krachtens de wet, de overeenkomst of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komen (hierna: overmacht).
- Wanneer er sprake is van overmacht aan de zijde van LEIWA heeft hij de mogelijkheid de uitvoering van de overeenkomst tijdelijk op te schorten. De consument wordt hierover door LEIWA schriftelijk geïnformeerd.
- Als nakoming door overmacht langer dan één maand onmogelijk is of blijvend onmogelijk is dan kan de overeenkomst door elk der Partijen worden ontbonden zonder jegens de andere Partij gehouden te zijn tot schadevergoeding. De reeds verrichte Diensten worden tot het moment van ontbinding aan de consument in rekening gebracht conform artikel 12 lid 6.
Artikel 18 Geheimhouding
- Wanneer partijen kennisnemen van informatie van de andere partij waarvan ze (redelijkerwijs kunnen) weten dat het een vertrouwelijk karakter heeft maken zij deze informatie op geen enkele wijze bekend aan derden. Een uitzondering hierop geldt wanneer een wettelijk voorschrift of uitspraak van de rechter tot bekendmaking verplicht.
- De verplichting tot geheimhouding blijft bestaan na beëindiging van de overeenkomst voor zolang als de partij aan wie de informatie toebehoort aanspraak kan maken op het vertrouwelijke karakter van de informatie.
- De geheimhoudingsplicht geldt ook voor de werknemers en eventueel ingeschakelde derden van elke partij.
Artikel 19 Overige bepalingen
- Het is de consument niet toegestaan diens rechten en verplichtingen uit de overeenkomst over te dragen aan een derde zonder toestemming van LEIWA. Een uitzondering geldt wanneer de overdracht van rechten en plichten het
gevolg is van een bedrijfsovername of een overname van een meerderheid van de aandelen in het bedrijf van de consument.
- Op deze algemene voorwaarden is Nederlands recht van toepassing.
- In geval van een geschil zullen partijen zich tot het uiterste inzetten om het geschil onderling te beslechten. Indien dat niet lukt wordt het geschil voorgelegd aan de bevoegde rechter bij de rechtbank Noord-Holland.
Recente reacties